پسوریازیس یا صدفک نوعی بیماری پوستی خود ایمنی است. منظور از خود ایمنی وقتی است که دستگاه ایمنی بدن شروع به فرستادن سیگنالهای اشتباه میکند و چرخه رشد سلولهای پوستی را به هم میریزد. بیماری پسوریازیس پنج نوع اصلی پلاکی، خالدار، معکوس، پوسچولار و اریترودرمیک دارد که شایعترین آن پسوریازیس پلاکگونه است. صدفک درمان قطعی ندارد، اما با داروهای زیادی میشود این بیماری را کنترل کرد. در این مقاله میخواهیم درباره پسوریازیس و این که افراد مبتلا به این بیماری باید چطور با آن رفتار کنند، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
افراد مبتلا به پسوریازیس این سوال ممکن است برایشان پیش بیاید که آیا لبنیات سبب التهاب میشود یا اگر گلوتن از رژیم غذایی آنها حذف شود، به درمان علائم پسوریازیس کمک میکند. گلوتن نوعی پروتئینی است که در دانههایی مثل گندم، جو و چاودار یافت میشود. به گفته کلینیک مایو، برخی از افراد مبتلا به پسوریازیس مزمن ممکن است به گلوتن حساس باشند. برای این افراد، رژیم غذایی بدون گلوتن ممکن است علائم پسوریازیس را بهبود بخشد. اگر به گلوتن اعتقاد دارید که یک عامل پسوریازیس است، با پزشک خود در مورد آزمایشات مربوط به بیماری سلیاک صحبت کنید که واکنش ایمنی به گلوتن است. همچنین از خوردن گلوتن با بررسی برچسب های مواد غذایی بر روی محصولات جلوگیری کنید تا مطمئن شوید که گلوتن ندارند. در کل براساس مطالعات و آمارهایی که این کلینیک روی افراد انجام داد متوجه شد که رژیم غذایی زیر علائم پسوریازیس را بهبود میبخشد. از جمله:
- بدون گلوتن
- کم کربوهیدرات با پروتئین بالا
- گیاهخواری
- ماهی
- نوشیدن آب
- میوهها
- سبزیجات
و در مقابل مصرف الکل، لبنیات، قند، گلوتن، گوجه فرنگی، غذاهای فرآوری شده و غذاهای تند میتواند علائم این بیماری را تشدید دهد.
نتایج همچنین حاکی بر این بود که مصرف مکملهای زیر به کاهش التهاب و درمان نشانههای صدفک کمک میکند. از جمله:
- روغن ماهی یا امگا 3
- پروبیوتیکها
- کپسول زردچوبه
- ویتامینهای A، B، C، D و E
آیا رژیم غذایی بدون گلوتن به بیماری پسوریازیس کمکی میکند؟
همانطور که گفتیم ارتباط بین پسوریازیس و عدم تحمل گلوتن به طور کامل درک نشده است. برخی تحقیقات نشان میدهد افرادی که دارای بیماری سلیاک هستند و حساسیت به پروتئین موجود در گندم، چاودار و جو دارند، ممکن است ریسک علائم پسوریازیس در آنها بیشتر شود. برخی تحقیقات هم میگویند مخمر نقش مهمی در بدتر شدن پسوریازیس دارد.
گلوتن چیست و چرا برای بعضی افراد مضر است؟
لبنیات پرچرب باعث التهاب میشود
صدفک نوعی بیماری التهابی است، بنابراین منطقی است که یک رژیم غذایی ضد التهاب ممکن است به کاهش علائم کمک کند. آیا لبنیات پرچرب باعث التهاب میشوند؟ بله. اگر مبتلا به این بیماری هستید سعی کنید از لبنیات کمچرب و اشباع نشده استفاده کنید.
گوشت قرمز نخورید
مثل لبنیات، گوشت قرمز چرب میتواند باعث التهاب شود. علاوه بر این مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. افراد مبتلا به پسوریازیس به خودیخود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی دارند که با مصرف گوشت قرمز ریسک ابتلا را بالاتر میبرد.
ماهی و امگا 3 بخورید
تحقیقات نشان میدهد که اسید چرب امگا 3 (اسیدهای چرب ضروری موجود در برخی از ماهیها) باعث کاهش التهاب میشود. علاوه بر این، انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که حداقل دو بار در هفته برای محافظت در برابر بیماریهای قلبی، ماهی بخورید.
آنتی اکسیدانها را فراموش نکنید
منابع خوب آنتی اکسیدانها عبارتند از میوهها، سبزیجات، آجیل و دانههای کامل. مصرف آنتی اکسیدانها لزوما برای درمان صدفک کاربرد ندارد، بلکه آنها برای محافظت در برابر بیماریهای قلبی و سرطان مفیدند که افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس در معرض خطر بیشتری هستند.
مصرف ویتامینهای A و D برای پوست مفید است
میوهها و سبزیجات حاوی ویتامین A هستند که باعث تقویت پوست میشوند. منابع خوب ویتامین A عبارتند از هویج، انبه، گوجه فرنگی و هندوانه. ویتامین D، به عنوان ویتامین آفتاب شناخته شده است که از طریق قرار گرفتن در معرض آفتاب تولید میشود و به درمان پسوریازیس کمک میکند. منابع ویتامین D شامل ماهی، قارچ و سبزیجات سبز برگ است.
رژیم غذایی متعادل داشته باشید
یکی از بدترین کارهایی که میتوانید برای بیماری پسوریازیس انجام دهید، این است که رژیم غذایی متعادل و مملو از مواد مغذی داشته باشید. یک رژیم سفت و سخت نه تنها سودی برای شما ندارد بلکه میتواند آسیب رسان هم باشد. قبل از هر گونه رژیمی با پزشک معالج خود مشورت کنید. بهترین رژیم غذایی پسوریازیس یک رژیم کمچرب و غنی از میوهها، سبزیجات و غلات کامل است.